2017. aug 10.

Nekem a Balaton... – 9+1 kedvenc filmünk a nagy tó partjáról

írta: Sergő Z. András
Nekem a Balaton... – 9+1 kedvenc filmünk a nagy tó partjáról


1. Ítél a Balaton (1932)

Már a hangosfilm hajnalán téma volt a tó, ráadásul nagyon hangsúlyos szerepben. Ebben a korai Rómeó és Júlia történetben a Kovács és a Szabó család él örökös haragban egymással. Évtizedek háborús viaskodása akkor vesz újabb fordulatot, amikor Kovácsék lánya és Szabóék fia egymásba szeret. A szerelmi háromszög Kovácsék nevelt fiával teljes, akit a lánynak néztek ki férjül. Az évtizedes ellenségeskedésben és a szerelmesek sorsában a Balaton dönt egy viharos nyári éjszakán.

Fejős Pál második filmje a korszak nagy sztárjaival, a Hippolyt, a lakájból ismert Csortos Gyula és Ditrói Mór főszereplésével készült. A korszak parasztábrázolása jelentős szerepet kap benne, nem is véletlen, hogy nemcsak magyarul, hanem angolul, németül és franciául is elkészítették. A magyar és angol változat sajnos nem maradt fent, németből kellett újra szinkronizálva elkészíteni az újabb magyar verziót. Ez a YouTube-on is megtekinthető, akit érdekelnek a filmes kuriózumok, bátran szánjon rá 55 percet!2. Nyár a hegyen (1967)

Bacsó Péter egyik korai filmje Badacsonyban játszódik. Egy régi internálótábor maradványait vette meg a helyi tanácstól Komora, a festő (Pecsenke József), Dr. Szabó (Mensáros László) és Mari, a tanárnő (Gyöngyössy Katalin). Készülő terveiket egy művésztelep létrehozására a szabadság érzése járja át. 10 évvel ezelőtt zárt be a tábor, azóta pedig jelentősen változott a politikai helyzet. Régi és új rendszerek és emberek a Balaton mint háttér előtt. Kétségtelenül kisebb szerepet kap ebben a filmben a tó, mint az előzőben, a hozzá kapcsolódó életérzés tavasztól késő nyárig azonban a tó bármely pontján ugyanilyen.

Bacsó Péter ebben az időszakban nagyon kreatív alkotó volt: ettől az évtől kezdve 10 éven át minden évben kijött egy újabb filmmel. Közte volt az alapfilmnek számító A tanú című szatíra is, illetve egy másik balatoni film: a Szerelmes biciklisták.

3. Veri az ördög a feleségét (1977)

Augusztus 20. valahol a Balaton északi partján: Kajtár Pista és kisfia Pityu neve napja, ráadásul a nagynéni, Kajtár Jolán pesti főnöke, Vetro elvtárs az ünnepi nap részese. Jó magyar szokás szerint készülnek a fogások, de az igazgató elvtárs gyomorbaja miatt erre semmi szükség nem lenne. András Ferenc filmjének csak említés szintjén helyszíne a Balaton, a vidéki szocialista kori Magyarországról azonban tűéles képet kapunk. Szatírákhoz méltó módon fontos szerepet kap a filmben a humor – elsősorban a jól megrajzolt jellemek miatt -, ugyanakkor mégis valahol szomorú látlelete a vidéki és pesti, a paraszti és értelmiségi lét különbségeinek. Pécsi Ildikó és Pásztor Erzsi remek játéka kiváló rendezés mellett hosszú időkre emlékezetessé tette ezt a filmet.

4. A Pogány Madonna (1980)

Ötvös Csöpi és Kardos doktor történetei nemcsak a Balaton ábrázolásában, hanem az egész hazai közönségfilmbe is új színt vittek. Bujtor István és Kern András karaktere több filmet is megélt a ’80-as években, amelyek közül egy volt a Tihanyi Apátság kulisszái között játszódó akcióvígjáték (még ha ez a műfaji besorolás majd’ 40 évvel később komikusnak is hangzik). A balatoni nyomozások történetei Bud Spencer mintájára indultak.

Késő Kádár kori nosztalgikus, néha kissé már a jövőbe tekintő, a szabadság illatát érző hangulat nyugatnémet turistákkal és a belőlük jól megélő hazaiakból.

Ez a háttérkép és a bontakozó hazai vitorlázó-teniszező elit. Rozoga Zsigulival járó rendőrök és itthon már 10 éve maszekoló mercedeses újgazdag réteg. Ötvös Csöpi filmjeiben vannak persze nyomozások, de általában mindig ez a legkevésbé érdekes. Amiért nézzük: füredi szállodák kulisszái, extra vitorláshajók és persze mindenekelőtt a gyönyörű táj, a mindig megunhatatlan Balaton.5. Zimmer Feri (1998)

A rendszerváltás utáni kis magyar suttyom vendégfogadási praktikák, a hirtelen megjelenő kiadott, gyakran vállalhatatlan minőségű, szálláshelyek és főzött ebédek görbe tükre Tímár Péter vígjátéka. A Reviczky Gábor és Pogány Judit főszereplésével készült vendégcsalogató film legnagyobb erénye, hogy mindezeket a Balatonon nyaralók személesen megtapasztalhatták az előtte elmúlt években, az 1990 után megszaporodott kiadott házak, szobák stílusában.

Innen a film címe is: Zimmer Frei, vagyis szoba kiadó, amit sok, németül nem tudó magyar mindig csak Zimmer Ferinek olvasott. Így hívják a főszereplőt is, aki nem fél bevetni a gyorsan eltanult stikákat: dohányzóasztalra ragasztott hamutál, bejárat elé kiszórt kerékszaggató szögek, garázsból és minden sufniból kialakított újabb és újabb szobák, egzotikus fekete felszolgáló / takarító / szobalány / esti varieté műsor főszereplője, mikor mire van szükség. Vendéglátás 0 nyelvtudással, asztalokat nicht tologatni, abendessen abendessen, szól a harang, ha jön a vacsoraidő.

Tímár Péter az Egészséges erotika és a Csinibaba után ismét beveti a visszafelé forgatás technikáját. Vagyis a felvételeket visszafele rögzítették, a szereplők is így beszéltek. Ezt visszafele lejátszva kapjuk meg azt a sajátos stílust, ami ezekre a filmekre jellemző. Tímár Péter – valószínűleg társadalmi és stúdiónyomásra – 2010-ben elkészítette a folytatást. A Zimmer Feri 2 azonban a kiváló rendező nemcsak eddigi utolsó, de egyik legrosszabb filmje is.6. Szezon (2004)

Török Ferenc generációs trilógiájának középső darabja a valaha volt aligai pártüdülőben, a jelenlegi Club Aliga Hotelben játszódik. A szerencsét próbálni, nyarat eltölteni induló karcagi fiatalok a szállodában és annak éttermében kapnak munkát. A fiúk itt persze belevetik magukat az életbe. Korosztályi film korosztályi problémákkal felnövéssel és életkezdéssel, szegényekkel és gazdagokkal, szabaddal és nem szabaddal, kibírhatatlan politikusokkal, prolikkal és helyi kocsmákkal.

A Szezon sok fiatal színészt ismertetett meg velünk. Pályája elején járt még Nagy Ervin, de eddig nem láttuk sokat Nagy Zsoltot (Kontroll, A vizsga, Kolorádó Kid, Terápia) és Rezes Juditot sem. (Őt sajnos jóval ritkábban látni, de többek között az Anger Zsolt féle nyomozó barátnőjeként vagy a Fapad című sorozat másodpilótájaként már ismerhető.)7. Balaton Retró (2007)

Papp Gábor Zsigmond szívmelengető dokumentumfilmjében minden, de tényleg minden benne van, amit szeretünk a Balatonban, és egyáltalán mindaz, ami miatt a Balaton az, ami, ami miatt ilyen cikkeket is írunk. Több mint egy tó, több mint egy nyaralási helyszín, több mint egy életérzés. Nemzeti jelkép a sufni házaktól a fecskéken át a lángosig és a tihanyi ekhóig. Ebben a filmben minden megtalálható, ráadásul archív anyagok felhasználásával, semmi mással. Láthatóak kis családi nyaralók, nagy szállodák, tihanyi komp, riport az úttörő és építő táborról, és benne persze nyilatkozik a KISZ KB titkár is. Látszanak a stopposok, s megjelenik az Osztyapenkó, ami mindennek a kezdete, persze ha az ember Pestről indul az M7-esen. Az éppen épülő M7-esen. Archív felvételek és mai narrálások váltakozását a Balatonról szóló slágerek szakítják meg. Ne vitassuk el a Balaton Retró hatását az elmúlt 10 évben: a „Nekem a Balaton a riviéra” című egykori sláger ennek is köszönheti újabb virágzását.

8. Swing (2014)

Egy hakniszervező menedzser, egy transzvesztita bártulajdonos és három irányt vesztett nő. Mindez elég egy zenés dramedy-hez, főleg, ha jó zenéket adunk hozzá, és levisszük a Balatonra. Fazekas Csaba második filmjének sikeréhez sokat hozzátett a három főszereplő nő kiválasztása. 3 generáció Törőcsik Franciska, Ónodi Eszter és Csákányi Eszter személyében különböző problémákkal, az élet különböző kérdéseivel, de ugyanolyan jó hanggal és zenékkel. A Balaton ugyan kevesebb szerepet kap itt, mint sok más filmben, de a különböző bárok és szállodák mögött mindig ott áll a feszített víztükör simaságú tó háttere.

A méltatlanul elfeledett Swingben az a jó, hogy tipikusan kétfenekű, ahogy a legtöbb dramedy, főleg a zenés változatok lenni szoktak. Aki szeretné, másfél órás zenés filmet néz, aki az összetört és kiénekelt női lelkek panaszait hallgatja, az is megteheti.9. Balaton Method (2015)

A legújabb rendezői generációk talán legtehetségesebb tagja, Szimler Bálint, Kodály Method videoklip-sorozatával lett ismert az érdeklődők körében. Nem csoda hát, hogy első nagyjátékfilmje is a zene bűvkörében készül. A korszak feltörekvő és már ismert magyar együtteseivel forgattak 2014 nyarán egy-egy videoklipet valamilyen hangulatos vagy különleges balatoni helyszínen. Nem turistalátványosságokra kell gondolni, sokkal inkább a hangulat dominál. Elég egy vasútállomás, egy erdei út, egy vidéki kultúrház, középkori templom vagy persze maga a víz: egy vizibicikli vagy egy strand is lehet színpad. Hangszert ragad a Quimby, a Punnany Massif, a Fran Palermo, Jónás Vera, a Napra, a Honvéd Férfikar és sokan mások.

A Balaton Method azonban nemcsak a különleges helyszínek és az ismert vagy még kevésbé ismert zene miatt érdemes a megtekintésre. Videoklipjei élő hanggal, vágás nélkül készültek, gyakran nem kis technikai bravúrt mutatnak be az alkotók. Ez olyan látványt nyújt, ami a balatoni hangulat mellett újabb pluszt ad a filmnek.+1. Átok című sorozat

Az eddigi felsorolásban filmekkel foglalkoztunk, pedig a Balatonnál sorozatok is játszódnak. Ennek egyik a legjobb példája a Balatonfüreden játszodó Átok. A 3 évadot megélt thriller első fejezetében meghal a mélyen tisztelt füredi családapa. A temetés után megnyitott végrendeletből kiderül: eddig nem ismert nő és gyereke, féltestvér tart igényt a rá eső részre.

Mátyássy Áron munkájában komoly szerepet kap a Balaton-felvidék, a város, a helyi bor és az ott élők. Egyre szövevényesbb, krimibe illő történetei a feszültségteremtés hazai nagymesterévé tették őt. Ezt már szélesebb közönségnek tudta megmutatni az Aranyéletcímű sorozat két évadában.

Szólj hozzá