2017. aug 17.

Mozi szabadsággal

írta: Sergő Z. András
Mozi szabadsággal

A kertmozik bája és annak okai

A székek kényelmetlenek, a hang minősége kérdéses, június közepén pedig nem látod a film első fél óráját. A kertmozit azonban mégis szabadban és sötétben szeretjük, főleg, ha csoszog a talpunk alatt a kert kavicsa, és zúg a pattogatott kukorica készítő. Mégis mi vonz minket a kertmoziban, és miért éljük mostanában reneszánszát?

Amíg ősztől tavaszig moziba járunk, addig nyáron legfeljebb a nagy meleg elől menekülünk légkondicionált mozitermekbe. Az igazi nyári filmes szórakozás azonban szabadban történik. Egy jó kertmoziban megvan a jó hangulat, a kellemes nyáresti levegővel és lehetőleg valami könnyed francia vígjátékkal vagy fülledt amerikai akciófilmmel. A kertmozi több, mint mozi tető és falak nélkül. Itt könnyebben megbocsátjuk, ha rossz a technika, és általában szabadabb minden.

 berlin1916.jpg

A kertmozi nem újdonság

A szabadban való filmnézés nagyjából egyidős magával a mozgóképpel. Noha az első kocsin hordott mobil vetítők már az évszázad elején megjelentek, a mai értelemben vett kertmozi szabadtéri vetítésekkel 1916-ban Berlinben jelent meg. Ebben az évben nyitott meg azonban az ausztráliai tengerparti város, Broome vetítőhelye is, ami a mai napig, tehát már több mint 100 éve üzemel. Jelen írás készültekor éppen a Dunkirk és az Atomszőke című filmeket vetítik.

1933-ban nyílt meg az első autós mozi, ez volt a Camden Drive-in New Jersey-ben. Ez a forma leginkább az Egyesült Államokban volt népszerű, de Európában is, pl. Frankfurtban, a mai napig üzemel autós mozi. A tengerentúlon az 1950-es évek nagy mozibezárási hullámában kapott igazi erőre ez a típusú szórakozás. Általában B kategóriás filmek, vagy James Dean féle mozik voltak terítéken.

Az 1980-as években megújult a szabadtéri mozik alkalmazásának lehetősége. Az airscreen technológiával lehetővé vált, hogy egy felfújható vászont lógassanak a szervezők a levegőbe, így gyakorlatilag bárhol felállítható a technika.

A 2000-es évek végén új lendületet kapott. A korábbi hagyományos 35 mm kópiák esetében a forgalmazók jól meggondolták, melyik mozik vetíthetik a korlátozott darabszámú példányt, így a rendkívül kedves és hangulatos, de anyagilag még mindig nem annyira kifizetődő kertmozik helyett a múlt század végén egyre inkább terjeszkedő multiplexek kapták azokat. A jó tíz éve jelenlévő digitális változás azonban már ilyen fajta technikai gondokat nem okoz: ma már ugyanakkor lehet eljuttatni egy filmet a tucatnyi termes fővárosi mozikba, mint a legkisebb nyaralókba, persze csak ahol megtörténik a digitális átállás.

 177745_240151862754199_154666195_o.jpg

Itthon a Balatonon járunk kertmoziba

Már a kezdetekben is jellemző volt tengerparti vagy egyéb nyaralóvárosokban üzemeltetni a kerti szórakozást, így a nyaralások és kikapcsolódások kedvelt eszköze lehetett a filmszínház. Itthon is a balatoni nyaralók megjelenésével egyidőben alakultak meg az első vetítőhelyek. Nem véletlen tehát hogy ezeket a mai napig is a ’60-as évek retró nosztalgikus életérzése hajtja. Ami a '80-90-es évekig folyamatosan ment, az némi megszakítással éppen napjainkban éli reneszánszát. Jelenleg 10 kertmozi üzemel a Balaton környékén, ebből öt az északi és 5 a déli parton. A dologban van potenciál, jól mutatja ezt az is, hogy ebből három – Balatonakali, Vonyarcvashegy és Balatonlelle – néhány év szünet után tavaly újra kinyitotta kapuit, vagyis növekszik a piac. A többi folyamatosan üzemelő – pl. Zamárdiban is – néhány éve cserélte újra régi kényelmetlen székeit és ütött-kopott technikáját. Ez meglátszik a pénztár előtt kígyózó sorokban is. A technika persze csak az egyik fele; sokat számít a pesti mozikkal lépést tartó program is. Ha egy filmet itt is premier hetében mutatnak be, lehetőség van megfogni a rendszeresen moziba járókat is.

 10452377_481088592021741_5407957771641958763_n.jpg

Kertmozi földön, vízen, tetőn

Ne feledkezzünk meg azonban a nagyvárosi kertmozik különös hangulatáról sem. Számos metropolisz, New York, London közparkja hirdet gyakran ingyenes vetítéseket. Nyári film- és zenei fesztiválok közkedvelt programja pedig a szabadtéri vetítés: a júliusi locarnói és az augusztusi szarajevói filmfesztivál is komoly tömegeket vonz, gyakran az alkotók jelenlétében. De nem mennek ritkaságszámba a különböző szórakozóhelyek vetítései, mint például Budapesten a Holdudvarban vagy a Kobuciban. És persze ott vannak a különleges helyszínek: a tetőmozik, mint itthon a Budapest Rooftop Cinema vetítései a Corvintetőn, pool party-kkal egybekötött filmnézések pl. Csillebércen. Vagy a külföldi példák, a londoni Hot Tub Cinema felfújható jakuzzi medencében, a folyón berendezett mozik. Mind közül persze a legbizarrabb a Brompton temető. Tényleg műsorra tűzték idén Hitchcock Madarakját és az Alient. Ez utóbbira már minden jegy elkelt.

Szólj hozzá

kertmozi Balaton